maandag 9 maart 2015

Boekverslag: Het diner


Het diner is geschreven door Herman Koch. Hij is geboren op 5 september in 1953. Hij is een Nederlandse televisie- en radiomaker, acteur en schrijver. 

Titelverklaring:

Het verhaal speelt zich af tijdens een diner waarbij twee broers met hun echtgenoten een afspraak moeten maken over een kwestie waarbij hun kinderen zijn betrokken.

Bron: http://www.scholieren.com/boekverslag/66965


Biografie: 


Koch werd geboren in Arnhem, en verhuisde met zijn ouders op zijn tweede naar Amsterdam-Zuid. Zijn middelbare school startte hij op het Montessori Lyceum, en hij werd aldaar wegens wangedrag verwijderd. Later studeerde hij een aantal maanden Russisch, en werkte een jaar op een boerderij in Finland.
Hij is bekend als televisiemaker en acteur in de televisieserie Jiskefet, schrijver van romans en korte verhalen, en is columnist voor onder andere de Volkskrant. In de jaren 80 maakte hij sketches en parodieën voor het radioprogramma Borát, die hijzelf in een interview in NRC Handelsblad omschreef als "interviews met mezelf". In 2005 schreef hij het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Hij is getrouwd met de Spaanse Amalia en heeft een zoon Pablo (1994).
Zijn literaire romandebuut was Red ons, Maria Montanelli uit 1989. Het boek werd vergeleken met De avonden van G.K. van het Reve. Zijn schrijfstijl lijkt hier nog beïnvloed door de romans van Louis Ferdinand Céline.
Een van zijn bekendste romans, Het diner, werd onder meer geïnspireerd door de moord op de dakloze vrouw María del Rosario Endrinal Petit inBarcelona (Spanje) in december 2005, die door drie jongens uit een zo te zeggen fatsoenlijk milieu in het portaal van een bank werd mishandeld en daarna in brand gestoken. Het boek won in 2009 de NS Publieksprijs. In 2013 is dit boek een bestseller in de Verenigde Staten. Nooit eerder stond een van origine Nederlandse roman zo hoog genoteerd in een Amerikaanse bestsellerslijst. Op 6 mei 2014 is zijn laatste boek Geachte heer M. uitgekomen. Dit boek gaat over een oudere schrijver, die bekend is van zijn oorlogsbestseller. Ondanks dat Koch bepaalde elementen van de autobiografie van Harry Mulisch erin verwerkt heeft, is het boek geen aanval op hem.

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Herman_Koch

Samenvatting:

De hoofdpersoon van dit verhaal is Paul Lohman, hij is vroeger leraar geschiedenis geweest, hij is de vader van Michel en de man van Claire. Hij gaat uit eten met Claire, zijn broer Serge en de vrouw van Serge, Babette. Serge is een bekend politicus, hij maakt kans om minister-president te worden. Serge en Babette hebben twee zonen, een is geadopteerd, hij heet Beau, en de andere zoon heet Rick.

Paul heeft voor het etentje al iets ontdekt bij zijn zoon, maar wat precies is niet duidelijk. Paul vind het restaurant vreselijk, het is een erg duur restaurant en je staat heel lang in de wachtlijst voordat je er kunt eten, en hij ergert zich aan de garant. Babette heeft een zonnebril op tijdens het diner, ze heeft gehuild. Wanneer Paul naar de wc gaat en weer terug komt gaat Babette huilend weg, gevolg door Claire die haar probeert te troosten. Serge zegt dat het door de hormonen komt, maar Paul gelooft daar niets van, maar dat zegt hij niet.

Paul gaat achter zijn vrouw aan, wanneer hij buiten is gaat het mobieltje af van zijn zoon, hij had het mobieltje meegenomen die middag. Zijn zoon belt hem en vraagt wat Paul met zijn mobieltje doet, Paul zegt dat hij het per ongeluk mee genomen heeft. Michel heeft het mobieltje nodig en hij komt het ophalen. In de tussentijd dat Michel naar zijn vader toe komt kijkt Paul in Michels mobieltje. Hij ziet een filmpje waarin zijn zoon en een zoon van Serge een zwerver mishandelen, ook ontdekt hij een voicemail, die hij later afluistert. In de voicemail zegt Claire dat Michel het vanavond moet doen, zij blijft namelijk tot over 12 uur weg en dan heeft Michel alle tijd. Waar dit over gaat is niet duidelijk.

Hij denkt terug aan de een aflevering van Opsporing Verzocht, waarin twee jongeren een zwerver mishandelen en vermoorden, hij herkende zijn zoon meteen, Claire deed net alsof ze haar zoon niet herkende. Paul is toen naar zijn zoon toegegaan, die de moord heeft toegegeven. Verder hebben ze het er niet meer over gehad.

Wanneer Michel aankomt bij het restaurant om zijn mobieltje op te halen zegt Michel dat hij gechanteerd werd door Beau. Michel gaat weer weg met zijn mobieltje en Paul gaat weer naar binnen. Binnen hebben Claire, Babette, Paul en Serge het over de moord, en wat ze kunnen doen. Serge trekt zich terug uit de verkiezingen, hij gaat daarom een persconferentie geven in een café. Babette en Claire proberen hem tegen te houden, maar Serge is vastbesloten.

In een flasback vertelt Paul dat hij vroeger geschiedenisleraar was, hij moest stoppen want hij moest met ziekteverlof van een psycholoog. Paul had namelijk moeite om zijn woede in te houden. Paul is bang dat Michel het ook heeft, het is namelijk een genetische afwijking.

Claire belt Michel op, ze speelt eigenlijk een toneeltstukje want ze belt naar het antwoord apparaat, dit doet ze zodat Michel een alibi heeft. Michel doet namelijk samen met Rick, Beau iets aan, en dit weer Claire.

Serge en Babette gaan alvast naar het café waar de persconferentie gehouden wordt, en Babette vergeet haar mobieltje. Van Claire moet Paul Serge iets aan doen, zodat de persconferentie niet door gaat, dit wil Paul niet doen en daarom doet Claire het. Wanneer Paul aan de praat raakt met een garant let hij niet op Claire en gaat ze weg. Vervolgens hoort Paul sirenes, en hij weet dat het Claire is die Serge iets aan heeft gedaan. Wanneer hij gaat kijken ziet Paul Claire, ze wordt meegenomen door de politie, ze gebaart met haar hoofd dat Paul naar huis moet.

Wanneer hij thuis komt wist hij het bericht op het antwoordapparaat en gaat hij opzoek naar een papier waarop staat of Michel dezelfde genetische afwijking heeft als hij, hij vind het papier maar hij kijkt er niet naar, want hij wil niet weten of Michel iets mankeerd.

Het verhaal speelt zich in een restaurant, maar de flashbacks spelen zich ook op andere plaatsen af, zoals in Frankrijk en in het Ziekenhuis. Het speelt zich af in deze tijd, dit merk je omdat ze het over George Bush en de oorlog in Irak hebben en ze betalen in Euro’s

Bron:http://educatie-en-school.infonu.nl/werkstuk/78433-boekverslag-het-diner-door-herman-koch.html

Zelf geschreven recensie:


Het diner, geschreven door Herman Koch, wordt gezien als één van de beste boeken  van de laatste 15 jaar. Het boek zelf is uitgekomen in 2009. Het verhaal speelt zich af in een restaurant, waarin een beroemde Nederlandse politicus, zijn vrouw, en het hoofdpersonage (de broer van die politicus) en zijn vrouw samenkomen om te eten. De lezer weet op dat moment niet waarom de vier bij een zijn gekomen. maar komt daar gaandeweg wel achter. De kinderen van beide stelletjes hebben namelijk iets verschrikkelijks op hun geweten.


Het is een erg sterk boek omdat men aan het begin geen idee heeft waarom de 4 zijn samengekomen. Toch weet het boek een sfeer neer te zetten waardoor de lezer door heeft dat er iets niet klopt. Er wordt een bepaalde spanning opgebouwd, wat je ook doet dwingen om verder te lezen. Ook erg sterk is het punt dat het lijkt alsof het hoofdpersonage een heel normaal persoon is. Toch blijkt hij ook een aantal dingen op zijn geweten te hebben. Het boek zit vol met details en is dan ook één van de leukste boeken die ik op mijn lijst heb gelezen. Ik werd er helemaal ingezogen en liet me niet meer los tot het boek uit was.

Twee recensies:






Titel: Het diner
Uitgever: Anthos te Amsterdam
Jaar van uitgave: 2009
Pagina’s: 300

Geen opmerkingen:

Een reactie posten